torsdag 11 februari 2010

Nu börjar kraven på skolmaten ta form


Lidingö. Foto: plindberg (under Creative Commons)

Fick ett mail från Gunnel Eklöf och Lars Björndahl, ordf resp vice ordf i utbildningsnämnden här på Lidingö. De bad oss sprida det vidare till alla skolmatsintresserade. Så håll till godo:

Brev till föräldrarna betr. upphandling av skolmat.

Nu börjar vi närma oss ett fastställande av vilka kriterier och krav som ska finnas med i den kommande upphandlingen av skolmaten. Vi har diskuterat med projektledaren Gunnar Jansson och han har förklarat att det strider mot EU-reglerna att publicera de exakta kriterierna i förväg. Offentliggörande av vilka krav som ställs i upphandlingen måste ske i ordnade former och då fungerar det inte med att skicka ut förslag för allmän diskussion före offentliggörandet. Alla leverantörer måste få ta del av informationen exakt samtidigt, ingen ska få något försprång. Därför kan vi inte publicera det exakta innehållet i upphandlingsförfrågan i förväg.

Men vi kan ändå informera er om hur vi har resonerat, och vilka faktorer som finns med i de konkreta diskussionerna. Det handlar bl a om följande:

·       Begränsning av användandet av hel- och halvfabrikat
·       Laga mat från grunden med bra råvaror
·       Delvis ekologisk mat
·       Inga krav på att matsedeln ska vara planerad i detalj långt i förväg; man ska kunna använda överbliven mat nästa dag, och planera matsedel efter säsong.
·       Ta bort onödigt socker i mellanmålen
·       Erbjuda Bregott som komplement till Lätta
·       Vi kommer att ställa krav på miljön i upphandlingen
·       GMO och antibiotika får inte finnas i kött; röd- och gullistad fisk ska inte serveras
·       Krav på kompetens och engagemang hos personalen
·       Stort fokus på kvalitet i utvärderingen, alltså inte bara på pris
·       Bättre kvalitet i den regelbundna uppföljningen
·       Möjlighet för en entreprenör att bara lägga bud på i huvudsak ett skolområde

Tidplaner som nu gäller är ungefär som tidigare, dvs:

Annonsering under kvartal 1 2010.
Anbud ska komma in efter 5 – 6 veckor
Utvärdering klar före sommaren
Beslut till leverantör(er) i augusti
Nya entreprenörer i drift från den 1 januari 2011

Gunnel Eklöf
Lars BjörndahlDet har varit en spännande resa och det känns bra att politiker och tjänstemän inlett dialogen med föräldrar och elever. Mycket av det som varit uppe till diskussion har man, som det verkar, tagit fasta på. Sen infinner sig en känsla av att kraven måste preciseras om de ska betyda något i slutändan. Jag mailade tillbaka några frågor som kommer nedan i punktform:

En central frågeställning;
De punkter som ni listat. Är det skallkrav i upphandlingen?

Begränsning av användandet av hel- och halvfabrikat
När ni skriver begränsning så antar jag att det finns en procentuell andel angiven i upphandlingsförfrågan. Sen hoppas jag att andelen tillåtna helfabrikat är noll. Beroende på hur detta krav är formulerat skulle det ju kunna missbrukas av en entreprenör. Vi är alla överens om att halvfabrikat inte helt går att undvika, men helfabrikaten är fullt möjliga.

Laga mat från grunden med bra råvaror
Bra. Men också oerhört svepande formulerat. Hur kan man bedöma detta i en upphandling?

Delvis ekologisk mat
Finns det någon angiven procentandel kopplat till detta krav? I så fall bör mjölken exkluderas  annars finns risk att man löser det hela endast genom att servera ekologisk mjölk då detta är enkelt ur ett logistiskt perspektiv samt ger stor procentuell utdelning till en låg kostnad. Något exempelvis Sodexo bekräftade i föräldramötet på Torsvik i höstas.

Inga krav på att matsedeln ska vara planerad i detalj långt i förväg; man ska kunna använda överbliven mat nästa dag, och planera matsedel efter säsong.
Bra. Hoppas bara att det finns kockar i köken som kan hantera detta krav.

Ta bort onödigt socker i mellanmålen
Bra! Dock som andra krav lite svårt att tyda. Vad är onödigt socker?

Erbjuda Bregott som komplement till Lätta
Efterlängtat och bra!

Vi kommer att ställa krav på miljön i upphandlingen
Kan ni precisera detta något eftersom jag inte lyckats hitta någon CSR/Miljö för Lidingö Stad.

GMO och antibiotika får inte finnas i kött; röd- och gullistad fisk ska inte serveras
Gäller detta enbart kött? Finns inga krav kring djurhållningen, att uppfödare inte tillåts använda genmanipulerade grödor i foder exempelvis? Kan man inte hitta en skrivning kring att kött som serveras skall vara uppfött på sådant sätt att det uppfyller eller överträffar svensk lagstiftning?

Krav på kompetens och engagemang hos personalen
Antar att detta är mer preciserat i upphandlingsdokumentet.

Stort fokus på kvalitet i utvärderingen, alltså inte bara på pris
Också bra. Men det vill jag minnas inte är någon stor skillnad mot nuvarande upphandling som inte heller viktade priset sådär särdeles högt.

Bättre kvalitet i den regelbundna uppföljningen
Gärna beskrivet så att det blir tydligt hur uppföljning ska ske.

Möjlighet för en entreprenör att bara lägga bud på i huvudsak ett skolområde
Väldigt bra. Jag hoppas det ger bra möjligheter för små leverantörer att gå in i upphandlingen. Lidingö skulle absolut kunna vara ett profilerat område för rätt entreprenörer!

Utöver detta saknar jag krav kring användningen av tillsatser i maten. Det är väl rimligt attni som minsta krav bör ha att leverantörer inte får använda sig av andra tillsatser än de som är tillåtna för KRAV märkta produkter http://www.mittenklaliv.com/2009/05/krav-godkanda-tillsatser.html
  
Tyvärr blev svaret från Staden lite som man skulle kunna befara, att de inte kan gå mer i detalj än vad det gjort för att inte äventyra sekretessen och därmed hela upphandlingen. Gunnel hänvisade till Gunnar Jansson som svarade som följer:


Hej
Roligt att upphandlingen av kost till skolungdomar och äldre röner så stor uppmärksamhet. Cirka 275 personer har skickat mail och tyckt till. Jag tycker att vi fått en bra uppfattning om vad allmänheten, tjänstemännen och våra politiker vill. Våra krav vid upphandlingen måste vara realistiska och möjliga att följa upp som du så riktigt påpekar.
Dina/era frågeställningarna berör flera delar av förfrågningsunderlaget. Varje frågeställning/krav specificeras och definieras självfallet närmare i förfrågningsunderlaget. Det gäller också frågan om mindre tillsatser i maten.
Lidingö stad kommer att redovisa/förklara våra överväganden vid utformningen av det slutgiltiga förfrågningsunderlaget när upphandlingen har annonserats.
Då bjuder vi in till ett möte med intresserade.

På återhörande

Vänliga hälsningar
Gunnar Jansson
Utredningschef


Hur som haver har vi förhoppningsvis kommit en bit på vägen och det ska spännande att läsa det slutgiltiga upphandlingsunderlaget som vi naturligtvis publicerar här på bloggen när det är offentligt. Framförallt affärsvillkoren. Många föräldrar ville ju på mötet senast att Lidingö Stad ska sätta en prislapp på vad man vill betala för varje portion och att leverantörerna gentemot denna summa ska leverera så god kvalitet som möjligt i stället för att konkurrera med pris. Vi får se hur det bli med det.

3 kommentarer:

 1. Om ni har synpunkter på kraven så posta dem gärna här!

  // Johan

  SvaraRadera
 2. Hej

  Helt ärligt så är ju frågan om en upphandling av skolmat alls behöver äga rum i realiteten. Det är ju så att det man behöver köpa in för att kunna erbjuda en kvalitativ och näringsriktig skolmat är bättre och kompletterande köksutrustning till skolköken samt eventuellt teckna avtal med återförsäljare av råvaror. Med en närproducerad skolmat minskar miljöbelastningen och ökar trivseln i skolan.

  Det ska vara roligt och njutningsfullt att äta mat, inte ett nödvändigt ont, och oavsett vilken enteprenör man väljer kommer det alltid att vara högre kvalitet, mer hälsosamt och bättre för miljön att använda sig av riktiga kockar.

  Ingen vuxen människa skulle anse att skolmaten är acceptabel. Därför bör denna fråga behandlas omfattande, det löser bara en liten del att byta leverantör.

  Mvh
  /Jonas Lundgren
  talesperson i Kultur- och ungdomsfrågor
  Vänsterpartiet Lidingö

  SvaraRadera
 3. Kräv gärna varierad mat
  http://blogg.aftonbladet.se/aceeo/2010/04/vem-ansvarar-for-skolmaten-publicerad

  SvaraRadera