onsdag 9 december 2009

Se maten i ett större sammanhang!

Hemma igen från mötet med utbildningsnämndens ordförande Gunnel Eklöf och vice ordföranden Lars Björndahl för att prata om upphandlingen. Många tankar snurrar men det jag hela tiden återkommer till är behovet av att se maten i ett större sammanhang - maten kopplar till så många frågor. Bland annat finns det starka samband mellan vad vi äter och hur vi mår och presterar. Och eftersom Lidingö har som en av fem visionspunkter att ”ha Sveriges bästa skolor” så måste maten vara ett väldigt högt prioriterat. Det går ju inte att uppnå målet Sveriges bästa skolor om inte maten ger barnen bästa förutsättningar för att lära.
Det finns några spännande undersökningar som visar hur viktig näringsriktig, bra mat är för socialt beteende, läs mer i länkade artiklar.
Artikel om länk mellan mat och anti-socialt beteende i skolor:
Samma artikel kortad och översatt till svenska:Louise Hård af Segerstad är mamma till två barn på 3 och 6 år. Hon jobbar som kommunikatör på Albaeco, en ideell förening som gör vetenskap till vetskap om samspelet mellan människan, naturen och samhället. Bl.a. har Louise jobbat med utställningen Manna som ni kan se på Etnografiska museet tom 25 oktober! Missa inte då att fika eller äta lunch på Etnografiskas resturang MatMekka som drivs av Carola Magnusson.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar