torsdag 29 april 2010

Läs upphandlingen av skolmaten på Lidingö!



I fredags skickades alltså förfrågningsunderlaget kring skolmaten på Lidingö ut enligt lagen om offentlig upphandling. Det är en offentlig handling så jag lägger upp den här så kan intresserade läsa och gärna kommentera. En positiv nyhet sådär spontant är att man för skolan - dock inte för äldrevården av någon anledning - har valt att sätta ett fast pris. Så konkurrerar entreprenörerna om kvalitet i stället för att erbjuda bästa affärsvillkor. Spännande tänkte jag men insåg att bilagan med just summan per måltid inte kommit med i mailet från Gunnar Jansson på Lidingö Stad. Lovar att återkomma om den. I övrigt så vore det kul att höra era kommentarer till upphandlingsunderlaget. Jag har snabbt bara sammanställt lite "highlights" nedan:


Lidingö stad söker entreprenörer som har ambition att utveckla verksamheten mot ökad gästnöjdhet och råvarokvalitet i fokus. Den mat som tillagas och serveras ska vara av god kvalité, näringsriktig, välsmakande, nylagad, varm och vald med hänsyn till målgruppen. Som ett led i att höja matens och måltidens kvalité vill Lidingö stad att:
- Huvudkomponenteran i måltiderna i största möjliga utsträckning ska vara lagade från grunden.
- Råvarorna ska innehålla så få tillsatser som möjligt.
- För elever och äldre ska antalet lunchrätter att välja på vara minst två, varav en vegetarisk för skolan.
- Målet är att ekologiska livsmedel utgör minst 25% av värdet på inhandlade livsmedel.
- Entreprenören förväntas arbeta aktivt för att minska matsvinnet.
- Menyer ska anpassas till säsongen
Hälsa i alla former är det bärande varumärket för Lidingö. Bra matvanor och bra kost är en förutsättning för att må bra, växa och utvecklas.
./.
Staden vill få större flexibilitet i menyerna. Två veckors framförhållning räcker utöver
innevarande vecka. Under avtalstiden ska nästkommande veckas matsedel anslås senast fredag i matsalen.
./.
Mindre tillsatser
Följande grupper av livsmedelstillsatser ska inte förekomma i den serverade maten:
- syntetiska färgämnen
- smakförstärkare, t.ex glutamat
Sötningsmedel ska normalt inte förekomma men kan i undantagsfall användas som
sötningsmedel åt diabetiker. Jästextrakt, som har en smakförstärkande funktion, betraktas inte som en tillsats utan som en ingrediens. Jästextrakt ska inte heller förekomma i den serverade maten. Livsmedlen ska inte innehålla industriellt framställda transfetter.
./.
Minst 60% av huvudkomponenterna i den varmrätt som inte är vegetarisk ska lagas från grunden i tillagningsköken. Med huvudkomponenter avses fisk, kött, fågel, korv, pannkakor.
./.
Om helfabrikat används bör de hålla hög kvalitet. Färdiga köttbullar och pannbiffar bör alltid vara krav-märkta. Färdiga pannkakor bör alltid vara ekologiska.
./.
I samtliga måltider ska följande ingå: 2 sorters knäckebröd till alla måltider. En sort ska ha minst 50% fullkorn, en sort ska vara Rutknäcke.
2 margarinsorter, en 40 % som ska vara nyckelhålsmärkt, en 70% varav högst en
tredjedel är mättat fett.
./.
Minst 10% av inköpskostnaden av totala livsmedelskostnaden under en kalendermånad ska utgöras av ekologiska livsmedel.
Menyerna bör komponeras så att de till minst 25% består av ekologiska varor.
./.
I måltiderna ska inte köttprodukter från djur som behandlats med hormoner i
tillväxtfrämjande syfte användas.
./.
Ladda ner underlagen här:

Och glöm inte att kommentera!

2 kommentarer:

  1. Louise Hård af Segerstad19 maj 2010 kl. 22:39

    Heja Josefin, Peter och Johan! Tack för allt jobb ni gjort och att ni drog in oss andra! Heja oss också som tyckt, skrivit och gått på möten! och tack till Gunnar Sinikka och Anna på kommunen som verkligen velat ta till sig vår input och formulerat det till ett förfrågningsunderlag! Godnatt! Louise

    SvaraRadera
  2. Dito! Hoppas nu bara att det flockas bra stolta skomatsleverantörer som vill bidra till en bättre dag för våra barn.
    Johan

    SvaraRadera