måndag 9 november 2009

FP: "Vi ska ha Sveriges bästa skolmat gjord på riktiga råvaror!"Klimatsmart skolmat av hög kvalitet till Lidingös barn
 
Inga tillsatser i skolmaten! Det är viktigt för barn som växer och ska leka och lära att få i sig bra mat utan kemikalier, smakförstärkare och förtjockningsmedel.
 
Vi i Folkpartiet vill inte bara att Lidingö ska ha Sveriges bästa skolor, vi ska också ha Sveriges bästa skolmat gjord på riktiga råvaror! Det är dags att vi ställer riktigt höga krav på den mat vi serverar våra skolbarn.
 
Men vi har inte bara Lidingös bästa för ögonen. Att vi värnar vårt klimat är betydelsefullt för alla på vår planet och därför är det viktigt att vi som medmänniskor tänker och agerar klimatsmart. Låt oss bruka vår jord och sköta vår djurhållning så att vi orsakar så få negativa effekter på klimatet som vi bara kan. Det svenska jordbruket har kommit långt här, och det vill vi uppmuntra så att vi kan bli ännu bättre och ett föregångsland för andra länder som också de vill arbeta med hållbarhet!
 
Att tänka klimatsmart innebär inte alltid att det är klokast att odla sådant i Sverige som inte är lämpat för vårt nordiska klimat. Det kan vara klokare, ur alla hänseenden, att handla en frukt från ett varmt land, där det inte krävs så mycket energi, bara för att hålla växthus varma, som det gör i Sverige. Givetvis ska vi inte göra avkall på våra kvalitetskrav, oavsett från vilket land vi köper vår frukt, våra grönsaker eller andra råvaror.
 
Genom att värna vår värld värnar vi också våra barns framtid!
 
/Rebecca Krus (FP)
 
Jag sitter i utbildningsnämnden samt i kommunstyrelsen. Dagtid jobbar jag som kommunikationschef. Jag anser att nästa steg i kommunens hälsoprofil måste vara skolmaten liksom maten vi serverar de äldre. Jag är småbarnsmamma och har alltid varit mycket noggrann med vad som serveras i hemmet och i barnens skola och förskola. Jag har länge känt mig orolig för den försämrade matkulturen. Utan bra bränsle i kroppen kan vi människor inte fungera eller prestera väl och fetma håller på att bli ett stort problem i vårt samhälle. Jag anser att vi måste vända denna negativa trend.

12 kommentarer:

 1. Tack Rebecca! Jag blir glad i hela mig när jag läser det du skriver.
  Jag tycker precis som du att vi ska ha Sveriges bästa skolmat och vara bäst i Sverige på att föregå med gott exempel och agera klimatsmart. För mig hör mat och klimat ihop.

  SvaraRadera
 2. Är det inte Folkpartiet som är ansvariga för skolmaten på Lidingö? Varför inte "walk the talk" och göra verklighet av de fina orden? Man har ju haft alla möjligheter i världen till det!

  SvaraRadera
 3. Hej! Det nuvarande avtalet med leverantörerna av skolmat går ut snart och jag, och flera med mig, vill att vi ska ha ett nytt avtal med höga kvalitetskrav!

  SvaraRadera
 4. Amelie Tarschys Ingre10 november 2009 10:05

  Hej Rebecca, mycket bra skrivet. Självklart ska våra barn få riktigt mat av hög kvalitet. Tillsammans ska vi se till att få en bra upphandling med höga kvalitetskrav.

  Amelie Tarschys Ingre (Fp)
  Ersättare i Utbildningsnämnden och riksdagen

  SvaraRadera
 5. Vet att vänsterpartiet har sattsat en halv miljon i sin budget för höjd kvalitet på skolmaten. hur tar fp sitt ansvar? har inte sett något i er budget. tror ni detta går att lösa utan att skjuta till pengar?

  /Arg mamma

  SvaraRadera
 6. Hej

  Arg mamma: Det stämmer att vi i (v) har skjutit till en halv miljon till höjd kvalitet i skolmaten i vår budget.

  Josefin: Jag håller med dig om att det är viktigt att gå in med praktik och inte bara fina ord. Jag anser också att miljö och mat hör ihop. Därför vill Vänsterpartiet skrota centralköken för att effektivisera transporterna av råvaror eftersom dessa skadar vår miljö.

  Rebecka: Jag är glad att det ser ut att finnas en samsyn mellan högern och vänstern på att kvaliteten på skolmaten måste höjas samt att miljöproblemen måste tas på allvar i detta samanhang. Nu får vi hoppas att vi kan komma till skott och få till en bättre kvalitet. Jag efterlyser konstruktiva förslag från majoritetens sida. Man talar om småföretagande, vilket är bra, man pratar om miljön, vilket också är bra. Men konstruktiva idéer på hur skolmatens kvalitet ska Höjas saknar jag fortfarande.

  Mvh
  /Jonas Lundgren
  Kultur- och ungdomspolitisk talesman
  Vänsterpartiet Lidingö
  Kulturutskottet
  Vänsterpartiet i Stockholms län

  SvaraRadera
 7. det är mer snack om miljön än om kvaliteten på skolmaten. skärpning!visst förstår jag att det är viktigt och intimt förknippat men du ombads inte att skriva ett miljömanifest utan vad ditt parti tycker om skolmaten. följ jonas lundgrens och anneli åströms exempel.

  SvaraRadera
 8. Jonas Lundgren:

  Ja, vänstern och moderaterna + folkpartiet kommer oftare överens på Lidingö än moderaterna + folkpartiet + socialdemokraterna.

  Det säger ganska mycket om sossarnas totala strukturkonservatism!

  SvaraRadera
 9. Hej igen!

  Tack för kommentarerna!

  Arg mamma: Ja, jag tror faktiskt att mycket går att göra med de pengar vi redan lägger på skolmat. Och om vi höjer kvaliteten på skolmaten tror jag inte att barnen slänger lika mycket mat. Bra mat måste inte kosta mycket pengar, det är min övertygelse.

  Jonas: Du undrar hur vi ska gå tillväga. Det hela är mycket enkelt, anser jag. Vi måste ha höga och tydliga kvalitetskrav i nästa upphandling, alltså i de nya avtalen med leverantörerna av skolmat.

  Anonym: Du efterlyste "mer snack" från min sida om kvaliteten på skolmaten. Jag tror inte att jag kan uttrycka mig tydligare än jag gjorde: Inga tillsatser i skolmaten, mat utan kemikalier, smakförstärkare och förtjockningsmedel, gjord på bra råvaror. Höga kvalitetskrav på maten som vi serverar i Lidingös skolor med målet Sveriges bästa skolmat. Berätta gärna vad du vill att jag ska utveckla så gör jag det.

  Vänliga hälsningar,
  Rebecca Krus

  SvaraRadera
 10. FP vill alltså ha en förändring men är inte sugna på att skjuta till pengar? hyckleri?

  /Claes af Hyderberg

  SvaraRadera
 11. Claes: Sugen på att skjuta till pengar är det lätt att vara. Men på grund av den ekonomiska krisen har Lidingö fått rejält sänkta intäkter och vi har tvingats spara på alla håll och kanter och det har varit en mycket plågsam process. Extra pengar att skjuta till har vi faktiskt inte just nu. Men jag tycker ändå att vi ska börja tänka om runt skolmaten, med de medel som vi faktiskt har!

  SvaraRadera
 12. Om man inte vill höja skatten, vilket ni är rädda för eftersom det är ett realistiskt ekonomiskt styrmedel...
  /Claes af Hyderberg

  SvaraRadera