fredag 13 november 2009

Möte med ISS i Käppala skola


I onsdags kväll var jag på ett givande möte med ISS på Käppala Skola. Vi var säkert tjugo personer med föräldrar och skolpersonal som förde intressanta diskussioner med ISS.
Positivt är att de lyssnar, tar till sig kritik och vill förbättra kvaliteten på deras verksamhet. De berättade att det sedan i våras aktivt arbetar med bland annat att få bort onödiga tillsatser ifrån maten i sin produktion och hos sina underleverantörer och redan har ett stort antal E-nummer plockats bort enligt deras representanter. De var ärliga och sade till och med att -”ska vi vara kvar så handlar det om utveckling eller avveckling” och det ligger något väldigt viktigt i det och naturligtvis handlar det inte bara om E nummer utan också om att vilja använda riktiga råvaror och laga mat från grunden istället för att köpa in halvfabrikat från sina underleverantörer.
Jag hoppas att det här bara är bara början på en omfattande förändrig hos ISS som matentreprenör. De måste tillsammans med kommunen sätta ett antal adekvata kvalitetsparametrar i nästa upphandling och ta sitt ansvar och leverera bra mat lagat på riktiga råvaror utan några som helst tillsatser – om de vill var kvar. För mig är det inte ok att betala för att mina barn ska få ”lasagne gjord på pastaflingor” och gud vet vad pga att det inte går tillräckligt snabbt att göra en lasagne från grunden och dessutom på riktiga lasagneplattor? Maten blir till slut en ”grötsörja” som faktiskt knappt är ätbar…..
Negativt med gårdagens möte är att vi inte fick några svar och att de INTE kan (?) säga något om NÄR mer radikala förbättringar kommer genomföras. Hur lång tid ska en ”omställning” av verksamheten ta och vad är realistiskt att kräva? En personal sade på skolan till mig idag att - ”om vi idag bestämmer att vi inte ska ge fil med tillsatser som mellanmål så tar det bara en vecka för oss att ställa om oss - det enda vi gör är att vi inte beställer fil med tillsatser från vår leverantör veckan därpå”. Hur ser ISS på det här undrar jag?
Ett grundläggande och stort problem också, tyvärr, är att köken inte är tillräckligt utrustade på skolorna idag och att det därför inte går att laga mat från grunden. Här kommer vi in på ekonomi och politik. Vi måste ha i bakhuvudet att ISS vill tjäna pengar på den här verksamheten och idag går verksamheten knappt runt på Käppalaskolan. Det här åtgärdas med bl.a. personalnedskärningar varpå följden blir ännu mera halvfabrikat som går fort att värma. Skolköken måste förbättras, skolmatsalar byggas och kompetensen på kökspersonalen höjas OCH DET HÄR SKA GÅ – något annat alternativ finns inte.
Avslutar med att berätta om en lunch skolpersonalen trodde var en ”fiskgryta” men som senare visade sig vara en kycklinggryta med kyckling så porös och oidentifierabar så de inte visste vad som serverades………..hjälp!

Helena Ståhl är egenföretagare och mamma till tre barn, 8 år, 6 år och 1,5 år. Hon har intresserat följt matdebatten de senaste åren och har sedan båda äldsta barnen börjat skolan engagerat sig i skolmatsfrågan. Se även artikel i veckans Mitt i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar