tisdag 17 november 2009

Skolmaten är som ett Kinderägg!Inget du står dig på, fylld med skit och innehåller tre önskningar.
- ISS vill tjäna pengar, kommunen vill spara pengar och föräldrarna vill ha bra skolmat.
För att det ska gå att uppfylla dessa tre önskningar krävs att samtliga inblandade samarbetar och lyssnar på varandra. Idag känns det som vi är en bit på väg. Lidingö stad har på sin hemsida givit oss föräldrar möjligheten att tycka till om vad vi tycker är viktigt inför den kommande upphandlingen.
Så här kommer jag tycka;
Sluta servera tunnpannkakor och köttbullar. Det är så självklart att det inte finns resurser för att rulla köttbullar till en hel skola eller steka pannkakor så varför ens ha med sådan mat på menyn?
Bort med dessa halv/helfabrikat från matsedeln, Servera istället en köttfärslimpa som lagats från grunden med svenskt kött. Barn tycker om pannkakor men låt dom då få ugnspannkaka som tillagats på plats.
Ställ tydliga krav på entreprenören. Sätt ett rimligt tak på hur stort matsvinnet får vara. Idag har ISS problem med det stora svinnet och arbetar för en minskning,vilket är positivt inte minst ur miljösynpunkt. God mat hamnar i magen och inte i avfallet. Mat som är lagad av bra råvaror från grunden är lättare att ta vara på än de redan tillagade halv/helfabrikaten som värmts upp. Vem vill betala för något som hamnar i soporna?
Kommunen måste ta ansvar för att barnen i den obligatoriska grundskolan får i sig en bra skolmåltid i en trevlig miljö. Barn i grundskolan växer och behöver bra mat för att orka med skolan. Ställ krav på entreprenören att servera mat som lagats från grunden av bra råvaror. Det kommer alla att tjäna på.
Tyck till du också!

Sara Wijkström är mamma till 2 döttrar som går i Käppala Skola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar