onsdag 11 november 2009

S: ”Måltiden och maten är viktig för alla människor"Vi har haft frågan om skolmåltiderna uppe på agendan under flera år. Fram till 2007 handlade det mest om att gymnasieeleverna ska kunna få lunch i skolan utan avgift. Den frågan vann vi i samband med att budget för 2007 antogs. Efter det att avgiften avskaffades ökade antalet elever som äter lunch i skolan med 40%.


Därefter har vi fokuserat på kvaliteten på skolmaten. I vårt budgetförslag för 2009 skrev vi ”Måltiden och maten är viktig för alla människor. Trivsam och rofylld miljö och mat som är vällagad och välsmakande skapar kvalitet. I samband med ny upphandling av avtal om måltidsservice för äldreomsorgen och för skolorna ska ekologiska och rättvisemärkta råvaror vara ett självklart krav.”


Att skolmaten produceras på några få centrala enheter är ett resultat av majoritetens beslut efter en skolköksutredning för ett antal år sedan. Vi var emot den förändringen och ville behålla tillagningskök på fler skolor, just med tanke på matens kvalitet och även förutsättningen att skollunchen ska kunna vara en del av det pedagogiska arbetet i skolan.


Vi kommer att fortsätta att kämpa för att Lidingös elever ska få en god, nyttig och stärkande skolmat i framtiden.


Mårten Dahlberg (S) oppositionsråd på halvtid
På den andra halvtiden arbetar han som kanslichef på Stockholms Handikappidrottsförbund. Mårten är uppvuxen i Skärsätra, och kom efter en tid (14 år) i Borås, Göteborg och Sandviken tillbaka till Lidingö 1988. Han har två barn, en som och en dotter. Hans dröm är att dottern efter sina studier på restaurangmanagementprogrammet på Umeå universitet ska öppna en restaurang i Italien.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar