torsdag 19 november 2009

Hur svårt ska det vara?


Förra veckan träffade vi tjänstemännen som är involverade i upphandlingen. Vi diskuterade då hur Lagen om Offentlig Upphandling förhindrar att krav som närproducerat kan ställas.
För mig som jobbat ett tag nu med att belysa hur viktigt det är att våra barn serveras en bra skollunch, lagad från grunden av bra råvaror på plats och med så liten miljöpåverkan som möjligt, är så gläd att många med mig engagerar sig i frågan. Lidingös tjänstemän känns intresserade av att få till en riktigt bra upphandling. Därför känns det helt galet att det ska stupa på att det inte går att ställa vissa krav som t.ex. närproducerat. Vi vill ju kunna ställa de krav vi vill utan att behöva klura ut hur man ska kringgå LOU och LAS.
Idag fick jag en länk gällande Djurö kommun som tagit ställning för närproducerat i skolmatsdebatten. Jag blev inspirerad när jag läste denna DN artikel som visar att det finns Kommuner som är olydiga. Det finns en kommun som är villg att ta eventuella böter för en god sak.

Skickade länken till den inspirerande artikel till Gunnar Jansson som skickade ett tips tillbaka om en annan artikel skriven av Lantbrukets affärstidning
- Kände mig plötsligt mindre inspirerad...
Varför lagstiftar vi på ett sätt som inte hänger ihop? Först ställer vi krav (vilket ju i sig är bra) på våra bönder som gör att de har svårt att konkurrera och få lönsammhet. Därefter handlas kött och annan mat där den är billigast (= inte svenskt) och serverar våra barn, utan att ens blinka.
Föräldrar är orolga för vad som finns i maten vi ger våra barn och får inte veta varifrån den kommer. Politiker och tjänstemän är oroliga för att göra fel gällande Lagen om Offentlig Upphandling. Vad är värst? Att skita i hur barn och djur har det eller frångå en dum princip? Jag vet va jag tycker.

3 kommentarer:

 1. Frångå en dum princip? Det är en lag inte en princip. Som medborgare kan man tycka att en lag är dum och att man bör frångå den, men det kan knappast en kommun göra och jag hoppas verkligen inte att Lidingö kommun börjar bryta mot diverse lagar bara för att man tycker att den är fel. För vart kan det då ta vägen? Vilka lagar ska man kunna bryta mot framöver?

  /Johan

  SvaraRadera
 2. Klar lidningö inte skall bryta mot lagen men man kan alltid tolka lagen på olika sätt. Möjligheten finns ju all se till så att de blir en lag ändring. Här tycker jag att man skall se möjligheter och inte hinder. I denna fråga handlar de om våra barns hälsa och då kan jag gå hur långt som helst för att nå målet. Jag ser detta bara som en utmaning.

  SvaraRadera
 3. Visst, det är såklart en lag och jag tycker inte heller att man ska bryta mot lagar.
  Jag håller nu på att läsa på hur man ska formulera "närproducerat" och "enligt svensk djurlagstiftning" med andra ord men med samma effekt utan att vi bryter mot EU:s konkurrenslagar. Man kan istället formulera krav på att djuren ska naturbeta, grisar ska få ha knorren i behåll o.s.v. Fördelen med hinder är att jag lär mig massor på vägen.

  SvaraRadera