tisdag 3 november 2009

KD: “Minska svinnet och förbättra matkvaliteten”


Bloggstafetten går vidare. Turen har nu kommit till Jessica Nyberg som är gruppledare för KD på Lidingö.


Mat och måltider hör till livets glädjeämnen och är en förutsättning för välbefinnande och hälsa. Måltiden är också en viktig social händelse. Den senaste tidens debatt om skolmatens kvalitet vill jag verkligen välkomna. Elever som äter en tillräcklig lunch orkar koncentrera sig hela dagen och har därför bättre förutsättningar för att prestera bra i skolan. Få saker i skolan väcker så många känslor som skolmaten och det är tydligt att det finns förbättringsområden. 

Jag vill i sammanhanget också slå ett slag för maten och måltidssituationen inom Lidingös äldreomsorg. För många äldre är måltiderna dagens höjdpunkter, stunder att se fram emot. 
Ett vackert dukat bord och näringsriktig mat i lugn miljö har stor betydelse för att skapa en meningsfull vardag. 

Fokus för kommunernas kosthållning har traditionellt sett varit inriktad på att uppfylla olika myndighetskrav och näringsrekommendationer. Detta är naturligtvis jätteviktigt men jag anser att ambitionsnivån måste vara högre än så. Jag vill på intet sätt förringa välvilligheten i olika kostråd men vad hjälper dessa när maten slängs för att den inte smakar gott, när måltiden alltid intas under stress alternativt i ensamhet eller när omgivningen är torftig och tråkig och inte inbjuder till en trevig måltid?

Svenska skolkök slänger varje år mellan 10 000 och 20 000 ton fullt ätbar, men överbliven, mat. Enligt en beräkning som Naturvårdsverket låtit göra är kostnaden bara för tallriksavskrapet 1,1 miljon kronor per skoldag. Med övrigt svinn kan den årliga kostnaden för skolorna bli mellan 200 och 600 miljoner kronor.

Nu har en del skolor tagit upp kampen mot denna trend. Genom att synliggöra hur mycket som slängs kan svinnet minskas dramatiskt och därmed också kostnaderna och miljöpåverkan vid råvaruproduktion och hantering. Genom tydlig information och ”morötter” för eleverna skulle andelen slängd mat säkerligen med ganska enkla medel kunna halveras. Pengarna skulle istället kunna läggas på att förbättra kvaliteten, exempelvis genom att öka andelen ekologisk mat, minska ned på hel- och halvfabrikat, ställa krav på tydligare märkning och färre tillsatser samt laga en större andel av maten ”från grunden”. Det borde kostnadsmässigt kunna bli ett nollsummespel men med ett resultat där alla blir vinnare: skoleleverna, kommunen och miljön.  


Jessica Nyberg är 31 år och gruppledare för Kristdemokraterna. Kommer ursprungligen från Härnösand och hamnade efter juridikstudier i Umeå till slut på Lidingö. Dagarna spenderar hon i Stockholms stadshus där hon arbetar som borgarrådssekreterare med ansvar för äldrefrågor. Hon betraktar sig själv som en kristdemokratisk förnyare och är en av grundarna till gräsrotsrörelsen FFFF "Frihet, Familj, Flit, Företagsamhet - för en ny kristdemokrati".

6 kommentarer:

  1. Skärpning Jessica! Mattens dåliga standard är anledningen till att mat slängs, trodde du något annat? I mina ögon har du gjort bort dig. Min flicka ska inte behöva äta gröna potatisar.

    Inga fler personkryss till Jessica, jag går till Vänsterpartiet. De har en politik för ungdomar.

    /Arg mamma

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig arga mamma att det säkert finns skäl till att maten slängs (t.ex. att den är äcklig). Jag tänker också att det inte går att ta vara på överbliven mat som kommer från livsmedelsindustrin och därför är lagad fryst och uppvärmd. Lagar man maten från grunden av bra råvaror däremot är det lättare att ta vara på rester och eventuellt kunna göra nya rätter som pytt i panna (som då består av schyssta ingredienser t.ex. kött som man köpte in färskt och därför vet ursprung på o.s.v.)
    Tycker det är toppen när politiker pratar om ekologi, det hoppas jag mycket på!

    SvaraRadera
  3. Hej

    Arg Mamma: Du har en poäng, helt klart finns det en orsak till att skolmat slängs. Det handlar inte om att lärare, till sina uppgifter ska lägga att stå och kontrollera så att maten inte slängs. Det viktiga att poängtera är att om eleverna serveras god och näringsriktig mat så kommer de att äta den också. Jag tror dessutom inte att den handlar om att barnen har en dålig matkultur och bara gillar pizza och hamburgare. Snarare handlar det om att barn äter all mat, och det viktiga är att den ser aptitlig ut, smakar bra och innehåller den näring som krävs för att barnen ska kunna få ut mesta möjliga av sin undervisning.

    Vänsterpartiet i Lidingö tror att nyckeln till bättre skolmat är att den är närproducerad och tillverkas på plats. Centralköken är en stor bov i dramat gällande skolmatens dåliga kvalitet. Det är viktigt att se detta även ur ett miljöperspektiv.
    Centralköken får varor körda till sig, den tillagas i centralköket och den körs sedan en extra sträcka till ett uppvärmningskök i den skola där maten ska serveras. Detta är miljöfarligt då maten alltid transporteras med bil. Vilket vore motiverat på längre sträckor men inte på så korta sträckor som det rör sig om inom Lidingö.

    Mvh
    /Jonas Lundgren
    Kultur- och ungdomspolitisk talesperson
    Vänsterpartiet Lidingö
    Ledamot av Kulturpolitiska Utskottet
    Vänsterpartiet Storstockholm

    SvaraRadera
  4. Till "Arg mamma":

    Läs gärna vad jag skriver innan du blir så arg: "Jag vill på intet sätt förringa välvilligheten i olika kostråd men vad hjälper dessa NÄR MATEN SLÄNGS FÖR ATT DEN INTE SMAKA GOTT, när måltiden alltid intas under stress alternativt i ensamhet eller när omgivningen är torftig och tråkig och inte inbjuder till en trevig måltid?"

    På vilket sätt står det i konflikt med det du skriver?

    För övrigt står Kristdemokraterna och Vänsterpartiet väldigt långt ifrån varandra som partier, så sympatiserar du med vänstern är jag inte alls förvånad att du inte tänker sätta något kryss för mitt namn.

    Vänligen

    /Jessica Nyberg,
    gruppledare för Kristdemokraterna på Lidingö

    SvaraRadera
  5. Ursäkta men inte kan man väl försvara bortslängd mat. Det är ju ett enormt resursslöseri, både ekonomiskt och ur miljöperspektiv. Det kan ju inte ens vara Vänsterpartiets politik - för i så fall är de ju fullkomligt från vettet.

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym

    Vänsterpartiet försvarar inte att skolmat slängs. Men för att lösa det problemet, för ett problem är det, måste man kanske börja med att hitta orsaken till att mat slängs. Och vi anser att den står att finna i den dåliga kvaliteten på skolmaten. Det är orsaken till att maten slängs. Därför måste vi börja från rätt håll. Högre kvalitet är lika med mindre slängd skolmat.

    Mvh
    /Jonas Lundgren
    Kultur- och ungdomspolitisk talesperson
    Vänsterpartiet Lidingö

    SvaraRadera