söndag 11 oktober 2009

Är skolmaten en politiskt död fråga? Eller helt rätt?Lidingö stadshus Foto: Yvwv (Licensierad under GFDL och CC)
Det är snart två veckor sedan vi startade den här bloggen. Syftet är att väcka liv i frågan kring vilken mat som staden serverar till våra barn. Nu har mer än 1500 personer skrivit under namninsamlingen för bättre skolmat på ön. Vi har bjudit in samtliga politiska partier till en bloggstafett för att berätta om hur de ser på frågan. Vi hoppas kunna dra igång med den under veckan som kommer.

Lidingö Tidning skriver om den nya upphandlingen i fredagens tidning. Gunnar Jansson som är projektledare för upphandlingen och han utlovar bl a 25 % ekologisk mat. Jag tycker att det låter som ett steg i rätt riktning. Vidare öppnar han för att det kan komma att finnas möjligheter för enskilda verksamheter att handla upp maten själva, vilket skulle ge möjligheter för lokala entreprenörer att sluta avtal med kommunen.

I Uppsala lade Miljöpartiet en motion i slutet av september. De vill att kommunstyrelsen ska ta fram en strategi som utvecklar Uppsala till att bli Sveriges bästa matkommun. Bl a genom att arrangera en tävling för storkökskockar i syfte att utveckla maten. Mat och hälsa hänger nära samman och det känns som om Lidingö skulle kunna snegla lite på den motionen för att ytterligare stärka begreppet "Hälsans Ö".

På det stora hela verkar Miljöpartiet vara på hugget i frågan. De har också lagt en riksdagsmotion i början av oktober som omfattar maten i offentlig sektor som helhet. Jag har bara ögnat igenom den men den berör ett stort antal faktorer varav vissa var för mig okända. Läs den gärna. Jag är oerhört intresserad av vad våra lokala politiker tycker i frågan. Det kommer vi förhoppningsvis att få lite svar på i bloggstafetten.

Sedan har Johan Ununger som är VD för Saltå Kvarn lovat att skriva ett inlägg på bloggen kring varför de tycker att det är viktigt med ekologisk mat. Hoppas också kunna borra lite i hur kommuner runt om i landet ser på ursprungsmärkning och krav på att köttet som serveras i skolorna kommer från djur som hålls enligt svenska regler. För det kan ju inte vara meningen att Sveriges riksdag stiftar lagar kring djurhållning och sedan låter kommuner handla från andra länder med lägre krav i syfte att hålla nere kostnaderna. Det skulle ju vara rent oetiskt.

Så. Kom tillbaka ofta. Prenumerera på RSS flödet och vår twitterfeed. Gå med i Facebook gruppen. Sprid ordet.

Det kommer mera!

1 kommentar:

 1. Hej

  Skolmatsfrågan är politiskt död till sådan grad att den inte tagits upp i fullmäktige på länge. Vänsterpartiet har prioriterat andra sidor av skolpolitiken tidigare, så som musikskolan. Dock inser vi att vi bör uppvärdera detta och diskuterar att avsätta budgetpengar till att höja kvaliteten på skolmaten genom att minimera antalet centralkök och istället sattsa på lokalt tillagad mat.

  Vänsterpartiet prioriterar ungdomsfrågor och har också unga politiker. Detta gör också vår trovärdighet hög. Våra politiker, så som jag själv, har skolan i färskt minne, kanske till skillnad från lokalpolitiker som slutade sin grundskoleutbildning för 40 år sedan.

  Vi har antagit ett uttalande om skolmaten som finns att läsa på vår hemsida, www.vansterpartiet.se/lidingo

  Mvh
  /Jonas Lundgren
  Talesman i Kultur- och ungdomsfrågor
  Vänsterpartiet Lidingö

  SvaraRadera