söndag 4 oktober 2009

Kost för växande människor


Sodexo


Sodexo kallade till möte i förra veckan för att servera och diskutera skolmaten på Lidingö. Mötet har kommit till stånd efter en tids debatt i olika forum kring såväl matkvaliteten som att de inte velat redovisa vilka tillsatser maten innehåller eller släppa in press i sina kök. Lidingö Tidning skriver om det här och här. Uppskattningsvis ett 30 tal föräldrar dök upp på mötet i Torsviks skolas matsal. Från Sodexo var uppställningen mangrann och de toppade laget med både Sverige VD’n Fredrik T Strand och Kommunikationsdirektören Eva Kristensson.

Efter att ha fått provsmaka veckans meny och pratat lite med Sodexos personal kom så mötet igång. Jag och Josefin hade tillsammans läst in oss lite på ämnet och gått igenom upphandlingsdokument och rekommendationer frånLivsmedelsverket.

Diskussionen kom igång ganska omgående efter Thomas Anderssons inledande dragning om hur en upphandling fungerar och varför Sodexo är framgångsrika på området. Och ska man sammanfatta det hela kort så kan man säga att Lidingö Stad inte hade några som helst krav på tillsatser som inte ska användas utan hänvisar bara till SLV’s rekommendationer vilka finns här. Sodexo har inte heller någon policy kring detta, men poängterade att man jobbar på en. De berättar också att de är stolta över maten de serverar i skolorna då den håller hög kvalitet i förhållande till priset, som för våra lågstadiebarn inkl personal, transporter, svinn etc. ligger på 19,25 med en råvarukostnad på cirka 9 kr, enl Sodexo. Vissa kommuner som Sodexo jobbar med har så kallade "skall" krav kring såväl ekologiska varor som tillsatsämnen och företaget har också erbjudit Lidingö stad detta under nuvarande avtal, men Lidingö har avböjt.

Vi hade också frågor kring andelen mer eller mindre fabriktillverkad mat. Det som jag upplever att Sodexo inte lyckades svara på är påståendet att85 % av måltiden lagas från grunden i köken på Lidingö. De räknade själva upp vad de köper in som halvfabrikat; Korv, pannbiff, köttbullar, pannkakor, panerad fisk och chicken nuggets. Hur jag än försöker förstå hur de kommer fram till siffran 85% lyckas jag inte. Tvärtemot så upplevs menyn med få undantag bestå av mer eller mindre fabrikstillverkad mat. Ska man komma upp i 85% så måste de såvitt jag kan förstå definiera att ställa fram mjölk och smör som tillredning av mat. Det bör poängteras att Sodexo enligt egen utsago har egna recept och själva specificerar innehållet även i den mat de köper från underleverantörer. Jag fick inte riktigt klarhet i huruvida det innebär att maten innehåller mer eller mindre tillsatser än den mataffärerna erbjuder. Sodexo kunde heller inte redogöra för vilka tillsatser man undviker. Dock kunde de säga att deras köttbullar och pannbiff innehåller 62% kött men varken den omdiskuterade smakförstärkaren mononatriumglutamat (E 621) eller sockerkulör. Något som jag tror är bättre än ex Mamma Scan På frågor kring varför man serverar lättprodukter såsom Lätta och Lättmjölk så hänvisar man till Livsmedelsverkets rekommendationer. Dock ska det enligt deras avtal erbjudas ett 80 % alternativ och Sodexos representanter på plats ryggade inte för att exempelvis erbjuda Bregott. Det ska också finnas mellanmjölk som alternativ.

Skollunch

Jag tycker att Sodexo har ett stort ansvar för den mat de serverar och bör inte peka på upphandlings-dokumentet från Lidingö stad så fort diskussionen blir lite obekväm. Men de ska ha ett plus i kanten för att de i alla fall tar frågorna och försöker bemöta kritiken. Det var tråkigt att ingen ansvarig politiker dök upp på mötet, men det kanske speglar intresset för frågan från politiskt håll. I likhet med många andra företag upplever Sodexo att de blir konsekvent missförstådda och felciterade i media. Den enda medicinen som hjälper mot detta är och förblir transparens. Sodexo måste vara tydliga mot både kunder och oss “brukare (vi och våra barn kallas det på Sodexo språk)”. Jag upplever att de vacklar betänkligt i frågor som berör tillsatsämnen. De borde naturligtvis redovisa vilka de tycker är ok och vilka som de inte anser vara ok. Jag hoppas att de tar denna fråga på stort allvar. Studier jag har läst och som refereras till i olika sammanhang visar på en del obehagliga effekter framför allt på barn under 12 år. Andelen kemiska tillsatser i den industriellt framställda maten är naturligtvis något man kan orka engagera sig i eller inte, men min personliga ståndpunkt är att det finns alldeles för lite forskning kring detta och att de de flesta är helt onödiga om man använder råvaror av god kvalitet och har en väl fungerande inköpsorganisation.

Sedan om vi tycker att det är värt skattekronor att ha rättvisemärkt, ekologisk eller närproducerat etc är naturligtvis upp till var och en att använda sin röst till i nästa års val. Men att skolmaten i alla fall inte ska innehålla ämnen som kan vara skadliga, allergena eller på annat sätt ohälsosamma tycker jag absolut är något som en entreprenör ska kunna garantera oss som föräldrar. Detta måste naturligtvis också vara "skall" krav som en del av upphandlingen inför 2011, oavsett kostnad. Detta är något jag hoppas politiker tar till sig oavsett partifärg och om budgeten tryter.

Jag skulle lika gärna kunnat skriva detta om maten i äldrevården. Frågorna är naturligtvis likartade och entreprenörerna desamma. Men utifrån ett politiskt perspektiv så kan jag bara citera någon mötesdeltagare, som jag inte vet vem det var, men som sa “Politikerna på Lidingö har fortfarande inte insett kopplingen mellan kost och hälsa. Man investerar 200 tusen på att skruva upp skyltar där det står Hälsans Ö och satsar inte någonting på maten vi serverar våra barn.” Låt oss hoppas att det inte är så. För då är det illa ställt för barn och gamla på Hälsans Ö.

Edit: Detta inlägg publicerades först på Johan blogg men det kändes bättre om vi samlade oss kring denna blogg i stället med fler som skriver.

Edit 2: Skriv under namninsamlingen som Josefin och Peter startat. Redan efter ett dygn har 246 personer undertecknat!

Edit 3: Nu har namninsamlingen samlat 600 underskrifter trots att den inte ens legat ut en vecka! Vilken respons.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar