måndag 19 oktober 2009

Lidingöcentern:
“Det krävs ett helt nytt tänkande runt skolmaten”
När vi startade den här bloggen så utlyste vi en bloggstaffett. Vi tog kontakt med alla partier i fullmäktige och ställde frågan om hur de ser på skolmatsfrågan. Vi tyckte det skulle vara intressant att partierna klargör sin ståndpunkt inför valet nästa år. Först ut ut i bloggstaffetten är Anneli Åström från Centerpartiet.

Centerpartiet värnar små företag och småskalighet framför stordrift.
Möjligheten för skolor och förskolor att handla närodlat, gynnar små företag och ökar samtidigt kvalitén på maten samtidigt som det är det absolut mest miljövänliga alternativet, dvs inga långa transporter. Så stor del som möjligt bör dessutom vara ekologisk.

Det krävs ett helt nytt tänkande runt skolmat och en omorganisation av skolköken, samt utbildning för skolkökspersonalen. I slutänden är alla vinnare och det mest ironiska av allt är att det förmodligen inte blir så mycket dyrare. I min dröm kan skolorna på Lidingö handla närodlat av den anställda bonden ute på Elvik. En bonde som har möjlighet att odla i lite större skala, ett Elfvik som sjuder av aktivitet och entrepenörs anda. Där många små företag kan verka sida vid sida.

/Anneli Åström (C)


Anneli sitter i kultur och fritids nämnden samt i kommunfullmäktige. Hon importerar olivtvål som säljs i hälsokostbutiker och är också egenföretagare inom äldreomsorgen. Hennes intresse för skolmatsfrågor väcktes till liv för 3år sedan i samband med de TV program där Jamie Oliver for runt i de engelska skolorna och reformerade hela matprocessen. Hon både skrattade och grät och tyckte mycket var helt hårresande.


3 kommentarer:

 1. Hej

  Vore det då inte naturligt att Elfviks gård förvaltades av kommunen? Om kommunen håller kommunen med råvaror för kommunens skolor skapas ju ett kretslopp som blir självförsörjande ganska omgående. Det finns förslag på att Elfviks gård ska arrenderas ut och då kommer det genast att bli svårare att avgöra hur mycket arrendatorn ska producera och hur mycket av detta som kan avgöras av kommunen. Vänsterpartiet anser därför att Elfviks gård ska bedrivas i kommunal regi för ökad effektivitet. När så sker är Anneli Åströms förslag både hållbart och vettigt för en ökad ekologisk medvetenhet och anpassning i Lidingö.

  /Jonas Lundgren
  Talesperson i Kultur- och ungdomsfrågor
  Vänsterpartiet Lidingö

  SvaraRadera
 2. Hej Jonas

  Jag tycker och att Elfviks gård skall producera till Lidingö stad. Men jag ser inte varför de skulle bli bättre om kommunen drev de. Bättre är väll att gör ett tydligt krav kontrakt till den som arrenderar eller kanske ännu bättre att ha flera arrendatorer . De vore väll kul om man kanske kunde ha fler verksamheter där både hantverk och mat produktion.

  SvaraRadera
 3. Hej Peter

  Problematiken runt arrendatorslösningen ligger i att skyddet som uppkommer i det läge då kommunen undertecknar ett arrendatorsavtal tenderar att vara så pass skyddande för arrendatorn så att kommunen i princip inte har med driften av Elfviks gård att göra. Därför är en kommunal drift att föredra i ägarperspektivet. En annan argumentation vore ju att Lidingö, som inte idag avicerar sommarjobb för ungdommar, över huvud taget, skulle kunna ge sommarjobbsplatser inom ramen för en sådan verksamhet. Visst kan detta också ske från en arrendator men chansen är betydligt mindre och kommunen kan dessutom bindas upp på en sådan arbetskraftslösning.

  /Jonas Lundgren
  Talesperson i Kultur- och ungdomsfrågor
  Vänsterpartiet Lidingö
  www.vansterpartiet.se/lidingo

  SvaraRadera