tisdag 20 oktober 2009

Vänsterpartiet:
"Vi anser att kvaliteten på skolmaten idag är under all kritik"Höj kvaliteten på skolmaten i Lidingö genom att prioritera att skolmåltiderna tillagas på plats.

Vänsterpartiet välkomnar det initiativ till bättre skolmat som Bra Skolmat innebär. Vi anser att kvaliteten på skolmaten idag är under all kritik. Vi vet att standarden på alla skolor är olika. Främst beror detta på huruvida man har lokalt tillagade skolmåltider eller får sin mat från centralkök i andra delar av kommunen. 


Prestations och inlärningsförmågan i skolan påverkas av ett antal olika faktorer. En av dem är arbetsmiljön, en annan är undervisningens kvalitet och en tredje är skolmatens kvalitet. Det två förstnämnda har kommunpolitiker alltid behandlat och prioriterat som viktiga frågor. Det senare har hamnat på efterkälken. För det finns ingen ursäkt. Vänsterpartiet Lidingö har heller inte tagit tag i frågan och vi är därför tacksamma för att Bra Skolmat har uppmärksammat oss på problemet. 


Vår idé om hur kvaliteten på skolmaten ska höjas är att vi vill att maten ska produceras på plats. Centralköken gör att maten som serveras i skolan inte är så mycket mer än uppvärmd. Transportsträckorna är dessutom ur miljösynpunkt olämplig. Vänsterpartiet anser att maten ska tillagas på plats för att höja kvaliteten och dessutom ge personalen chans att vara mer kreativa i sitt yrke. Vi har många duktiga människor i skolköken vars kompetens inte tas tillvara genom att de bara värmer upp mat från ett centralkök. Alltså innebär centralkökssystemet också ett oberättigat resursslöseri. 


Vänsterpartiet Lidingö profilerar sig starkt jämt emot de andra partierna i ungdomsfrågor där vi arbetar för exempelvis hyresrätter för att fler ungdomar ska kunna stanna på Lidingö. Vi arbetar också aktivt för att musikskolan ska få en egen lokal och för att stärka ungdomsverksamheten så som fritidsgårdar och ungdomsmottagning. Lidingövänstern har också unga politiker som inte gick i skolan för fyrtio år sedan utan har den i färskt minne. Detta gör oss trovärdiga i frågor som rör ungdomar. Vi vill föra en politik för ungdomar, utarbetar tillsammans med ungdomar och få ungdomar att mer aktivt delta i det kommunpolitiska arbetet. 


Hur Lidingövänstern kommer att agera i frågan diskuteras i skrivandets stund. Dock utlovar vi att dra vårt strå till stacken. 


/Jonas Lundgren (V)
Jonas Lundgren är 18 år och ungdomspolitiker. Han är styrelseledamot i Vänsterpartiet Lidingö och är talesperson i Kultur- och ungdomsfrågor. Han studerar just nu på skrivestetisk linje vid Täby Enskilda Gymnasium och arbetar med det skrivna ordet som uttrycksform.


4 kommentarer:

 1. Hej

  Kul att Vänsterpartiets inlägg i debatten har kommit upp nu. Undrar dock vart de andra partiernas bloggposter tagit vägen? Varför finns de inte upplagda? I god demokratisk anda bör de också få komma till tals så snabbt som möjligt. Inte bara jag och Anneli Åström.

  Sedan vill jag också tillägga angående mig själv att jag sitter i Vänsterpartiet Storstockholms Kulturpolitiska Utskott och är vice ordförande för Elevkåren på Täby Enskilda Gymnasium (är det för andra året i rad).

  Allt gott!
  /Jonas Lundgren
  Talesperson i Kultur- och ungdomsfrågor
  Vänsterpartiet Lidingö

  SvaraRadera
 2. Hej Jonas.
  Nu kom också Lars Björndahls från Moderaterna upp. Nu väntar vi bara på de sista från LP, KD, FP, S och MP. Alla har lovat återkomma i veckan så nu kommer snart alla partiers åsikter finnas representerade här på bloggen!
  // Johan

  SvaraRadera
 3. Du är lite fördomsfull mot de andra partierna på Lidingö. Övriga partier har också unga företrädare och till skillnad från Vänsterpartiets ungdomar kanske de inte blivit förda bakom ljuset. Låt mig ta ett färskt exempel - Vänsterpartiets budget för nästa år. Ni höjer skatten med 1500-2000 kronor för ett normalhushåll och satsar trots det bara 40 öre per dag och elev på skolmat. Ni satsar till och med mer på skolmusiken än på skolmaten.

  Trots era fjuttiga satsningar och trots att ni höjer skatten så klarar ni inte av att presentera en budget i balans.

  SvaraRadera
 4. Hej Erik

  Kul att du ser dina konkurrenter inom lokalpolitiken som "förda bakom ljuset". Det ger sannerligen en klar bild av hur du ser på världen.

  När det gäller skolmaten så är det ju faktiskt också så att Vänsterpartiet, till skillnad från exempelvis Kristdemokraterna, har lagt pengar i budget på skolmaten. När en sådan satsning kommer från Kristdemokraterna är jag helt och hållet beredd att ge dig rätt.

  Angående vår budget så är det också så att till och med er samarbetspartner, Paul Lindquist från (m) säger att vår budget är seriös och genomarbetad.

  Vad det gäller unga företrädare från Kristdemokraterna är jag beredd att dra tillbak också det påståendet när ni presenterar en företrädare under 30.

  Mvh
  /Jonas Lundgren
  Kultur- och ungdomspolitisk talesman
  Vänsterpartiet Lidingö

  SvaraRadera